Oprócz świeżych śliwek jemy je w innej postaci czy to dżemy, soki czy tak jak ostatnio knedle ze śliwkami.
Natomiast dziś postanowiłam zrobić ciasto ze śliwkami. Wyszło pyszne choć troszkę za bardzo mi się podpiekło.
A oto przepis:
Jogurtowe ciasto ze śliwkami
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- ok. 1 kg śliwek (u mnie było mniej)
- cukier puder do oprószenia
Samo przygotowanie jest proste płynne produkty wymieszać ze sobą, a następnie dodać produkty sypkie i wylać na formę (o średnicy 25 cm), którą wcześniej wysmarowano olejem i obsypano mąką. Następnie poukładać w miarę gęsto śliwki (odpestkowane). I do piekarnika rozgrzanego do 175ºC na 50 minut. Po ostudzeniu obsypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz